Postup přípravy:
Kolečka ananasu (ať už čerstvého nebo z konzervy) vložíme do nádoby,
kde mu bude trochu těsno. Zalijeme portským vínem a necháme v lednici
uležet do druhého dne. Servírujeme na malém desertním talířku, kolečko
ananasu pokapeme trochou vína ve kterém strávil celou noc, poprášíme
lehce skořicí a pokud má někdo rád čokoládu, můžeme přistrouhat i
trochu hořké čokolády.
|
Ingredience: 4 velké banány, 1 čokoláda Milka, vanička čokoládové nebo vanilkové zmrzliny, alobal, šlehačka ve spreji, kakao na posypání |
|
|
Postup přípravy:
Ustřihneme alobal ve tvaru A 4 nebo větší, podle velikosti banánů. Z
alobalu utvoříme vaničku ve tvaru banánu (2x větší než banán, který tam
budeme vkládat). Oloupeme banán, prohloubenou stranou ho jemně
nakrojíme, do nakrojené části vložíme 2-3 kostky čokolády. Banán
vložíme do alobalové misky, kterou jsme si utvořili. Okolo banánu
můžeme položit ještě pár kostek čokolády. Alobal uzavřeme a dáme do
předem vyhřáté trouby. Pečeme, než banán změkne a neprovoní. Hotový
banán dáme i s alobalem na talíř, alobal trochu rozevřeme, přidáme
kopečky zmrzliny a ozdobíme šlehačkou, můžeme posypat kakaem.
Ingredience: 4 velké banány, 1 čokoláda Milka, vanička čokoládové nebo vanilkové zmrzliny, alobal, šlehačka ve spreji, kakao na posypání |
|
|
Postup přípravy:
Ustřihneme alobal ve tvaru A 4 nebo větší, podle velikosti banánů. Z
alobalu utvoříme vaničku ve tvaru banánu (2x větší než banán, který tam
budeme vkládat). Oloupeme banán, prohloubenou stranou ho jemně
nakrojíme, do nakrojené části vložíme 2-3 kostky čokolády. Banán
vložíme do alobalové misky, kterou jsme si utvořili. Okolo banánu
můžeme položit ještě pár kostek čokolády. Alobal uzavřeme a dáme do
předem vyhřáté trouby. Pečeme, než banán změkne a neprovoní. Hotový
banán dáme i s alobalem na talíř, alobal trochu rozevřeme, přidáme
kopečky zmrzliny a ozdobíme šlehačkou, můžeme posypat kakaem. |
|
|
|
|
|
Ingredience: tabulka bílé čokolády (150 g), jahody |
|
|
Postup přípravy:
Tabulku čokolády rozlámeme na kousky a dáme do žáruvzdorné misky. Tu
umístíme do hrnce s horkou vodou (dejme pozor, aby voda netekla do
misky) a necháme čokoládu rozpustit. Kousky jahod očistíme a ponoříme
do polovic do čokolády a klademe na plech nebo kuchyňskou fólii, kde
necháme vystydnout. Rychlý a jednoduchý dvojbarevný dezert, vynikající
k šampaňskému.
Ingredience:
250 g borůvek, 1 citron, 1/2 l šťávy z červeného rybízu, 90 g cukru, 4
lžíce solamylu, 1/2 lusku vanilky, 50 g žervé, 150 ml smetany ke
šlehání, meduňka na ozdobu |
|
|
Postup přípravy:
Borůvky přebreme, opereme a necháme okapat. Citron omyjeme a kůru
spirálovitě okrájíme. Dužinu vymačkáme. Rybízovou šťávu, borůvky, 75 g
cukru, citronovou šťávu i kůru přivedeme k varu. Solamyl utřeme
dohladka se studenou vodou, vmícháme do směsi a krátce povaříme.
Vyjmeme citronovou kůru. Kaši rozdělíme do 4 misek a necháme
vychladnout. Na pěnu rozřízneme vanilkový lusk a vydlabeme dužinu.
Ušleháme žervé, smetanu, vanilkovou dřeň a zbylý cukr. Rozdělíme na
kaši a ozdobíme meduňkou. doba přípravy: 20 min.
Ingredience: jedno větší jablko, čokoládu na vaření, tuk |
|
|
Postup přípravy:
Na noc dáme do mrazáku (nebo do lednice) jablka bez jadřince. Před
naplněním rozehřejeme čokoládu s tukem na plotně ve vodní lázni. Až
bude čokoláda rozehřatá, tak vyndáme jablko. Buď ho rozkrojíme a
přejijeme čokoládou hned a nebo nejdříve naplníme a potom rozkrojíme a
přelijeme znovu čokoládou.
Ingredience: 4 hrušky, 30 g másla, 50 g krupicového cukru, 4 lžíce griotky, 3 lžíce vody, 1 lžíce ovocného sirupu |
|
|
Postup přípravy:
Máslo, cukr, griotku, sirup a vodu zahřejeme v misce z varného skla,
přidáme oloupané, jádřinců zbavené a na osminky pokrájené hrušky a
krátce je pod pokličkou podusíme. Hrušky podáváme vlažné, přelité
omáčkou ve které se dusily. |
|
|
|
|
|
|
Jablečné lívance s ovesnými vločkami |
|
Ingredience:
4 dl mléka, 160 g ovesných vloček, 140 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 1
a půl lžíce moučkového cukru, 1 lžíce strouhanky, 400 g strouhaných
jablek, špetka soli, vanilkový nebo skořicový cukr, olej na smažení |
|
|
Postup přípravy:
Do horkého mléka namočíme ovesné vločky a necháme nabobtnat (cca 15
min.), pak přidáme žloutek, mouku, cukr, sůl, strouhanku a jablka a
promícháme. Těsto nabíráme lžící a smažíme na oleji do růžova - nejlépe
v lívanečníku. Hotové sypeme skořicovým nebo vanilkovým cukrem. |
|
Ingredience: 1 cukrový meloun, 1 lusk vanilky, 1 limeta, 1 konzerva kokosového mléka, 3-4 lžíce cukru, 2 lžíce bílého rumu |
|
|
Postup přípravy:
Meloun rozkrojíme, jádra vydlabeme. Oloupeme a nakrájíme na kostky.
Nařízneme lusk vanilky a vyškrábeme dřeň. Omyjeme limetu a kůru
ostrouháme. Obojí svaříme spolu s cukrem v kokosovém mléce. Musíme
míchat tak dlouho, dokud se veškerý cukr nerozpustí. Necháme
vychladnout. Přidáme rum a také nakrájený meloun. Dezert necháme
nejméně 1 hodinu vychladnout. |
Ingredience: 1 kg ovoce (jablka, hrušky, višně, švestky, meruňky), nezralé vlašské ořechy, 1 kg krystalového cukru |
|
|
Postup přípravy:
Ovoce omyjeme a zbavíme jádřinců popř. pecek. Z cukru a vody svaříme
sirup, vhodíme do něj ovoce a ořechy a svaříme na nit. Scedíme a
necháme oschnout. Vše necháme řádně vysušit buď v mírně vyhřáté troubě,
nebo jen tak. Vysušené uložíme do sklenic. Podáváme se zmrzlinou.
Ingredience:
Na 50-60 kousků: 250-300 g sušených meruněk, 250 g strouhaného kokosu,
300 g moučkového cukru, 1-2 lžíce citrónové šťávy, kokos na obalení |
|
|
Postup přípravy:
Meruňky zalijeme vroucí vodou, zakápneme trochou citronové šťávy a
necháme přikryté asi 1 hodinu nabobtnat. Pak je vymačkáme a umeleme na
masovém strojku. Přidáme kokos, cukr a citrónovou šťávu. Vše prohněteme
a ze vzniklé směsi děláme kuličky, které rozmáčkneme do kolaté placičky
a obalíme v kokosu. Nebo je možné vytvarovat váleček a ten rozkrájet na
plátky. |
|
|
|
|