Postup přípravy:
Očištěné brambory a kořenovou zeleninu propláchneme studenou vodou,
nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené horké vody s trochou kmínu.
Po krátkém povaření zahustíme světlou jíškou připravenou z másla a
mouky. Až zelenina změkne, polévku odstavíme z ohně, ochutíme
majoránkou a utřeným česnekem. Nakonec přidáme drobně nasekanou
petrželku. Doba přípravy: 30 min.
Ingredience: 1 litr vody, 1/2 l mléka, 500 g borůvek, 1 žemle, 2 žloutky, 50 g cukru, trochu skořice |
|
|
Postup přípravy:
Přebrané borůvky uvaříme ve vodě. V mléce rozmočíme žemli, přidáme
borůvky, povaříme a pak vše rozmixujme, okořeníme skořicí, přidáme dva
ve studeném mléce rozmíchané žloutky, které jen krátce prohřejeme. |
|
Ingredience: 1 l mléka, 1/4 l vody, 250 g banánů, 30-40 g bramborové moučky, 1 vanilkový cukr, cukr dle chuti, špetka soli, 1 žloutek |
|
|
Postup přípravy:
Bramborovou moučku rozmícháme ve studené vodě, nalijeme do vařícího
mléka a krátce povaříme. Přidáme sůl, cukr, odstavíme a zahustíme
žloutkem rozmíchaným s trochou vody. Ten necháme jen krátce prohřát.
Banány vaříme v cukrovém roztoku a prolisované nebo umixované přidáme
do mléka. Jako přílohu podáváme sněhové nočky, suchary, piškoty nebo
sušenky. |
|
Ingredience: voda po vaření párků nebo klobás, brambory, česnek, majoránka, vajíčko, sůl podle chuti a potřeby |
|
|
Postup přípravy:
Když máme k večeři nějaké vařené uzeniny, mám o polévce na druhý den
jasno. Do vody po párcích vložím brambory a povařím je. Jakmile začne
voda vařit, prolisuji do ní česnek (každý podle chuti), nakonec přidám
majoránku a vajíčko. Vařím až jsou brambory měkké. Podle chuti dosolím.
Ingredience: 400 g brambor, sůl, 1 litr vody, 1/4 litru mléka, 30 g másla, 4 stroužky česneku, petrželka |
|
|
Postup přípravy:
Oloupané brambory zalijeme osolenou vodou a vaříme do měkka. Vodu
slijeme do jiné nádoby, brambory rozšťoucháme s horkým mlékem a
vymícháme na kaši. Zředíme slitou vodou z brambor, přidáme kousek
másla, utřený česnek - necháme projít varem a nakonec vložíme hodně
sekané petrželky. Je to jednoduché, jemné a výborné. Tento recept
používám, když vím, že mi určite zbyde bramborová kaše, tak si schovám
vodu a večer máme príma polévku. |
|
|
|
Ingredience:
300 g hovězího masa (nejvhodnější je z kližky), 1 1/2 l vody, 2 větší
brambory, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2-3 lžíce sádla, sůl, pepř,
lžička papriky, lžíce sádla a mouky na jíšku |
|
|
Postup přípravy:
Na rozpuštěném sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme k ní
oprané, na kostky nakrájené, osolené, opepřené maso a osmahneme. Pak
maso zalijeme částí vody a na mírném ohni zvolna dusíme, až je maso
měkké. V kastrůlku rozehřejeme lžíci sádla, necháme v něm rozpustit
mletou papriku a vlijeme do polévky. Ke konci přidáme oloupané a na
kostky nakrájené brambory a jíšku připravenou ze lžíce sádla a mouky,
rozšlehanou se sběračkou do polévky. Polévku zalijeme zbytkem vody,
zamícháme a dále vaříme. Před koncem vaření přidáme česnek rozetřený se
solí. doba přípravy 45. min.
|
Kuřecí vývar s domácími nudlemi |
|
Ingredience: 400 g kuřete, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 1 mrkev, 1 petržel, 1 celer, 1 cibule, petrželka, sůl, pepř
Nudle: 1 vejce, 4 lžíce hrubé mouky, špetka soli |
|
|
Postup přípravy:
Omyté kuře vložíme do 3/4 l vlažné osolené vody, chvíli povaříme a
potom přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a koření a společně vaříme
do měkka. Mezitím si připravíme domácí nudle: mouku prosijeme na vál,
přidáme vejce, 1 lžíci vody a špetku soli. Vypracujeme těsto, které
rozválíme na tenký plát a necháme zaschnout. Potom těsto rozkrájíme na
stejně široké pásy, dáme je na sebe a ostrým nožem krájíme tenké
nudličky. Vložíme je do vroucí vody a asi 3 minuty vaříme. Hotové
propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Když je maso měkké,
vyjmeme ho spolu se zeleninou a kořením. Kuře obereme, maso nakrájíme
na kostičky, zeleninu na nudličky, vývar dochutíme solí a pepřem.
Polévku s masem, vařenou zeleninou a nudlemi ozdobíme zelenou
petrželkou. |
|
|
|
|
|
|
Ingredience:
300 g rajčat, 1 cibule, svazek čerstvého kerblíku nebo 1 lžíce
sušeného, 1 lžíce oleje, 3/4 l zeleninového vývaru, 100 g rýže, 1
červená, žlutá a zelená paprika, hrubě mletý barevný pepř, sůl, sladká
paprika |
|
|
Postup přípravy:
Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět kostičky cibule, přidáme
čtvrtky rajčat a otrhané listy kerblíku. Zalijeme vývarem a asi 20
minut povaříme. Rýži zhruba 20 minut povaříme ve vroucí osolené vodě.
Papriky nakrájíme na kostičky a 3 minuty je v osolené vodě
oblanšírujeme, scedíme. Rajčatovou polévku přecedíme, propasírujeme
nebo rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem, paprikou a ještě jednou
přivedeme k varu. Nakonec do polévky vsypeme kostičky papriky a rýži a
posypeme barevným pepřem. doba přípravy 40 min.
|
Rajská polévka pro děti i dospělé |
|
Ingredience:
1 lžíce másla (muže být i hera nebo rostlinný tuk), hladká mouka, 1
větší rajský protlak, 5 lžic rýže, 1-1,5 l vody, sůl, skořice, cukr,
trochu jablečného octa (nebo obyčejného), může být trochu pepře |
|
|
Postup přípravy:
Rozpuštěné máslo a hladkou mouku vymícháme, když je hladká, přidáme
rajský protlak zamícháme a po troše přidáváme studenou vodu a mícháme,
aby se nám neudělaly hrudky. Když máme hustoty dle své libosti přidáme
rýži (pokud máte rádi hustou dáme víc a naopak). Posolíme,
promícháváme. Když je rýže měkká přidáme trochu octa - cukr (podle
toho, jak to chcete mít sladké u nás se dává sice přiměřeně, ale děti
to mají přeci jen radší sladší, když dáte ještě hnědý cukr je to jako
by to bylo mírně zkaramelizováno). Nakonec když máte svou chut přidáme
skořici a zamícháme. Je to dobré pro děti, když byla dcera malá dávala jsem jen kapičku jablečného octa a sůl pro ni vubec. |
|
|
|
|
|
Díky!!
(Anča:Karolína:, 6. 4. 2007 20:00)